Unde se află cele mai curate ape de scăldat din Europa. Țara de „la o aruncătură de băț” de România

de: Iulia Kelt
31 05. 2024

Potrivit raportului dat publicității de Agenția Europeană de Mediu și Comisia Europeană, Grecia se află în fruntea clasamentului statelor membre ale Uniunii Europene în ceea ce privește calitatea apelor pentru scăldat.

Grecia câștigă pe toate fronturile

Din cele 1.731 de zone controlate în Grecia, 1.659 sunt considerate de calitate excelentă, iar restul sunt împărțite între calitate bună și calitate moderată, potrivit raportului menționat anterior.

Este bine de știut că, în Grecia, nu există zone clasificate ca fiind de proastă calitate nici în apropierea țărmurilor, nici pe teritoriul continental, ceea ce este cu adevărat uimitor.

Raportul arată că Grecia, Croația, Cipru și Austria se numără printre țările cu cel mai mare procent de ape excelente pentru scăldat în Uniunea Europeană.

În țări precum Belgia, Bulgaria, Luxemburg, Malta, Austria și România, toate apele destinate scăldatului au respectat standardele minime de calitate în 2023. Doar 1,5% din apele destinate scăldatului în UE au fost evaluate ca fiind de proastă calitate.

În general, calitatea apelor de scăldat de-a lungul țărmurilor maritime este superioară în comparație cu apele interioare, cum ar fi râurile și lacurile.

Europa, în general, stă bine la calitatea apelor de scăldat

Spre exemplu, în 2023, aproximativ 89% din zonele de pe malurile mărilor destinate scăldatului au fost clasificate ca fiind de calitate excelentă în UE, comparativ cu puțin sub 79% din apele interioare destinate scăldatului.

Nu rămâne, astfel, niciun dubiu: Grecia se distinge în Uniunea Europeană prin calitatea ridicată a apelor sale destinate scăldatului, consolidându-și reputația ca destinație turistică de top în Europa pentru iubitorii de plajă și sporturi acvatice.

Nici nu este de mirare că, anual, această țară situată „la o aruncătură de băț” de noi primește zeci de mii, dacă nu chiar sute de mii de turiști din toată lumea, nu numai din regiune. Grecia este apreciată de absolut toată planeta, iar noi ar trebui să ne simțim norocoși că ne aflăm atât de aproape.